Translate

1 Eylül 2009 Salı

Brezilya ve Venezuela arasında bulunan, kuvars dağı, gizemiyle kayıp dünya olarak adlandırılan dağ...

Roraima Dağı,

Amazon Ormanlarından gökyüsüne doğru fırlayan ve sanki bir el tarafından yapıldığı izlenimi veren kuvars dağı gizemiyle kayıp dünya olarak adlandırılıyor. Brezilya ve Venezuela arasında bulunan Roraima Dağı dünyanın en gizemli yerlerinden birisi olarak kabul edilmektedir.

Amazon ormanlarının ortasından fırlayan ve bulutların üzerine çıkan 2835 metre yüksekliğindeki Roraima Dağı bilimadamlarının tanımıyla kayıp dünyadır. Son derece sert kuvars taşından oluşan, bu dağ deniz seviyesindedir. Bu sarp ve çıkılması çok zor olan dağın sadece görünümü değil zirvedeki esrarengiz coğrafi farklılıkları da bir türlü çözülemedi. Dağın en tepesinde çok sayıda şelale bulunuyor. Dağın zirvesinde sayısız mağara ve tüneller bulunuyor. Bu tüneller içerisinde uzunluğu yaklaşık 500 metre olan mağaralar var. 44 metre yüksekliğinde ve tamamen kuvars tüneller burada inceleme yapan yer bilimcileri bile şaşkına çevirdi. Bazı alanları saf granitten olan Roraima Dağı sadece kendi görüntüsüyle değil üzerinde yaşayan canılarla da şaşırtıyor.Dünyanın en küçük kurbağası bu dağın sirvesinde yaşıyor. Ayrıca dağda yaşayan bitki ve hayvanları buradan başka yerde görmek mümkün değil.

Guyana Güney Amerika'nın Kuzeyinde, Kuzey atlas Okyanusu kıyısında, Surinam ile Venezuela arasında yer almaktadır.
Güney AmerikaYüzölçümü: 214,970 km², Sınırları: Toplam: 2,949 km. sınır komşuları: Brezilya 1,606 km, Surinam 600 km, Venezuela 743 km. Sahil şeridi: 459 km, İklimi: tropikal; sıcak, nemli, kuzeydoğu rüzgarının etkisi ile değişiklik gösterir.

Hiç yorum yok: