Translate

7 Haziran 2010 Pazartesi

İslamda ehli sünnet mezheplerinin en büyüğü...

Eşariye,
Eşarilik,

Mezhep (Arapça mazhab, çoğ. mazahib), bir dinin görüş, yorum ve anlayış ayrılıkları sebebiyle ortaya çıkan kollarından her biri. İslam dininde Sünni ve Şii olmak üzere 2 ana mezhep vardır. Bu mezhepler de çeşitli açılarından kendi içinde alt mezheplere sahiptir.

Sünniler günümüzde inanç açısından Maturidilik (İmam Maturidi ) ve Eşarilik (İmam Eşari), fıkhi açıdan da sırayla Hanefi (İmamı Azam Ebu Hanefi tarafından kurulmuş), Şafii ( İmam-ı Şafii tarafından kurulmuş), Maliki ( İmam-ı Malik tarafından kurulmuş) ve Hanbeli (İmam-ı Hanbeli tarafından kurulmuş) mezheplerine bağlıdırlar. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefi mezhebi Maturidilik'e diğer üç mezhep ( Şafii, Maliki ve Hanbeli ) ise Eşarilik'e bağlıdır. Sünnilik'te Selefiyye veya Selefiyyun ( geçmişe bağlılar ) olarak anılan grup vardır. Hanbeli mezhebi Selefiyye anlayışına en yakın Sünni mezhep olarak tanınır. Sünni alimleri tarafından Selefiler Sünni olarak görülmezler, Mücessime olarak görülürler.

Şiilerde;
Caferilik, İmam Cafer-i Sadık' ın adını taşıyan mezheptir. (İmamiye, Caferiyye),
Zeydilik; İmam-ı Zeynel Abidin'in oğlu Zeyd bin Ali'nin adını taşıyan mezheptir.(Zeydiyye), İsmaililik; İmam Cafer-i Sadık'ın büyük oğlu imam İsmail'in adını taşıyan mezheptir.(İsmailiyye),

İslam’ da diğer mezhepler şunlardır:
Bahailik, Babilik,
Cebriyye,
Dürzilik,
Haricilik, Hurufilik,
Kaderiye, Kadıyanilik,
Mürcie,  Mutezile, Melamiyye, Müsebbihe,
Nusayrilik,
Vehabbilik,
Yezidiyye,

Hiç yorum yok: