Translate

17 Haziran 2010 Perşembe

Nürnberg' de nazi savaş suçlularının yattığı ünlü hapishane...

Spandau (Şpandav hapishanesi),

Spandau hapishanesi Berlin' in batısında Spandau (Şpandav)' da, eski Spandau kalesinin yanında bir hapishaneydi. 1876 yılında yapılmıştır. Nazi Almanyası' nın önde gelen isimlerinden Adolf Hitler' in Nazi Partisi' ndeki vekili olan Walter Richard Rudolf Hess, (1894 – 1987) Sovyetler Birliği ile savaşın arifesinde Birleşik Krallık ile barış görüşmeleri yapmak üzere uçağıyla İskoçya' nın Glasgow şehrindeki Maryhill kışlasına gitti. Ancak burada tutuklandı. 

Nürnberg mahkemelerinde yargılandı ve Spandau hapishanesinde ömür boyu hapse mahkum oldu. 1987' de son mahkum Richard Rudolf Hess burada öldü. Ölümünün ardından bu hapishane yıkılmıştır. Yıkılan hapishane Rudolf Hess' in kahraman olmaması, anı ve hatıra oluşturlmaması için tamamen ufak parçalara ayrılarak yok edilmiştir. 

Savaştan sonra da Hess, Nazi savaş suçlularının kapatıldığı Spandau Cezaevi' nde ömür boyu tutuldu. Diğer mahkumların bazıları idam edildiler veya cezalarını çekip tahliye oldular, ancak Hess Spandau Cezaevi'nin tek mahkumu olarak yıllarca İngiliz, Fransız, Amerikalı ve Ruslar' dan oluşan bir birliğin gözetimi altında kaldı. Hakkında bir çok kitap yazıldı. Bunlardan birisi on yıl önce "Dünya'nın En Yalnız Adamı" ismi ile Türkçe'ye çevrildi.

Hitler, Landsberg Hapishanesi' ndeyken en düzenli ziyaretçileri Münih Üniversitesi Jeopolitik Enstitüsü Profesörü General Karl Haushoffer ile Rudolf Hess' ti. Hitler, 'Kavgam' adlı kitabını bu iki önemli ismin yardımıyla yazmıştı. Haushoffer, Hitler ve Hess çok uzun söyleşilere, müzakerelere dalıyorlardı. Haushoffer gizli bilimlerin yanısıra Zen Budizmi'ne de ilgi duyuyordu. Tibetli Lama rahiplerinden ders almıştı. Dietrich Eckart'tan sonra Hitler'i etkileyen ikinci kişiydi. Berlin'de Berlin Luminous Locası' nı o kurmuştu. Haushoffer ünlü Rus büyücü ve metafizikçisi Gregor İvanovich Gurdyev'in öğrencisiydi. Gurdyev ve Haushoffer dünyanın altında yaşayan ve insandan daha üstün dünya dışı bir tür ile ilişki içerisinde olduklarına emin oldukları Tibet Locası' na üyeydiler. Hitler, Alfred Rosanberg, Himler, Goring ve Hitler'  in hemen hemen yanından hiç ayırmadığı fizikçisi Dr. Morell de aynı zamanda bu Loca' ya üyeydiler.

Hiç yorum yok: