Translate

1 Haziran 2010 Salı

Zambakgillerden beyaz çiçekli, kökü yumrulu bir bitki...

Çiriş otu,

Sarızambak, 

Asphodelus ramosus, Liliaceae


Zambakgillerden; beyaz çiçekli bir bitkidir. Kökündeki yumrulardan “Çiriş” yapılır. Ülkemizde çiriş bitkisinin genç sürgünleri ve taze yaprakları sebze olarak pişirilip tüketilmektedir  Nisan-Temmuz aylarında çiçek açar.  Bileşimi nişasta, inulin, acı madde.

Faydaları;
Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.
Memeli basuru tedavi eder.
Mafsal ağrılarını dindirir.
İdrar söktürür.
Adet kanı söktürür. Adet düzensizliklerini düzene koyar.
Saçkıran tedavisinde de kullanılır.
 
Kullanım Şekli ve Dozu : 2 bardak suya 30 - 40 gr. bitki konularak kaynatılıp balla tatlandırılıp günde 3 defa yemeklerden evvel içilir.

Yumurta ile Mıhlama Yapılması;
Malzemeler :
1 kg. çiriş otu
3-4 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
kişi sayısı kadar yumurta
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber,
Yapılışı :
Çiriş otları üzerlerindeki beyaz kısım çıkarılır ve güzelce yıkanır. 1 cm uzunluğunda doğranıp tuzlu kaynar suda haşlanır. Suyu süzülüp ılık hale gelince elde sıkılır. Soğanlar piyazlık doğranıp tereyağı-sıvıyağ karışımında pembeleşinceye kadar kavrulur. Çiriş otu da eklenip bir süre karıştırılır. Üzerine yumurtalar kırılıp, tuz eklenir kapağı kapalı olarak pişirilir. Yumurtalar pişince isteğe göre karabiber-kırmızı pulbiber serpilerek sıcak servis yapılır.

Not;
Yemek pastırma, kıyma ile de yapılabilir. Ayrıca sarımsaklı yoğurt ile haşlanmış kısım karıştırılarak rakı mezesi olarak afiyetle yenir.

Hiç yorum yok: